5 måder at skabe bedre akustik

Flere boligejere oplever at deres hjem har en dårlig akustik og vil gerne ændre det. Men hvorfor har nogle hjem dårlig akustik og hvad kan man gøre ved det?

Hvad er akustik helt præcist?

Akustik handler om hvordan lyde bliver hængende, blandt andet fordi de reflekteres af rummets overflader. Man kan sige at jo længere en lyd svinger i rummet som rungen, jo dårligere kan et menneske opfatte lyden. Altså er god akustik baseret på naturlige lydmønstre, hvor lyde ikke reflekteres eller svinger i lang tid men sker på stedet.

Dårlig akustik opstår ofte på grund af hårde, glatte og store overflader og vægge, som får lyden til at svinge. Den minimalistiske stil i den danske hjem er derfor medvirkende til, at man oplever flere problemer med akustik.

Sådan skaber du god akustik

Dårlig akustik kan skabe en urolig atmosfære, og derfor er det vigtigt at indtænke det for at skabe et afslappende hjem.

Du kan let forbedre akustikken, så direkte lyd som samtaler ikke blander sig med baggrundsstøj, som bestik og stole. Bland andet ved at sørge for at lyden vandrer mindre mellem vandrette og lodrette flader. Her er der 5 ideér til hvordan du forbedrer akustik.

1.      Bløde møbler og tekstiler

Jo flere møbler du bruger i indretningen, jo bedre bliver din akustik i hjemmet. Hvis du vil følge den minimalistiske stil, er det en god idé at finde bløde møbler, der absorberer lydbølgerne lettere.

Hvis du desuden bruger tekstiler og polstrede møbler som puder, gulvtæpper eller gardiner, kan dette også sluge lyden og skabe en bedre akustik.

2.      Reoler

Reoler hjælper meget på akustikken, fordi de bryder lydbølgerne så støj ikke reflekteres mellem loft og gulv men i stedet fordeles ordentligt i hjemmet.

Desuden er bøger gode lyddæmpere som bryder store overflader og virker absorberende på lyden.

3.      Lydabsoberende lofte og gulve

Det kan være effektivt at implementerer lydabsorberende gulve og lofte i rum med dårlig akustik. Et godt eksempel er akustiklofter, der kan monteres på både vandrette og lodrette overflader, og som absorberer op til 95% af støj i et rum.

Du kan lære mere om akustiklofter, som bearbejder støj og passer til flere typer boliger her.

4.      Kunst

Akustikkunst er en anden måde, du kan begrænse lydens svingninger i rummet. Kunsten er billeder, der påføres en lydabsorberende plade på bagsiden, og som absorberer lyden i stedet for at reflektere dem.

Dette virker dog bedst på akustikken, hvis billederne dækker omkring 10-20% af væggene.

5.      Møbler med høje ryglæn

I forlængelse med bløde møbler kan møbler med høje ryglæn bidrage til at en forbedret akustik i hjemmet. Det skyldes, at høje ryglæn bryder lydbølgerne, der bevæger sig vandret i rummet, hvis de er korrekt placeret i rum med dårlig akustik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *