Køb af nyt eller gammelt hus? – fordele og ulempe

Står du med tanker om at købe hus indenfor en overskuelig fremtid, så har du måske stillet dig selv spørgsmålet, om det skal være et nyt/nyrenoveret hus eller et ældre, som du/I selv kan gå og renovere på. Der er ofte en god slat penge at spare, hvis man vælger et håndværkertilbud, som kræver arbejde, men som man samtidig kan sætte sit eget præg på. Modsat er et nyt hus dyrere, men I slipper også for at skulle bruge penge og tid på at renovere med det samme. Et ældre hus har charme og historie, og det ligger ofte i hyggelige bykvarterer eller med en allerede veletableret have, mens nye huse og nye kvarterer kan mangle lidt personlighed og sjæl. Hvad du/I er til er meget individuelt og et spørgsmål om smag.

Du/I bør dog overveje at lave et økonomisk overslag over, hvad det vil koste jer at lave forbedringer af boligen selv og holde dette op mod den merpris, I giver for et nyere/nyrenoveret hus. Vi har oplistet et par oplagte renoveringsprojekter, som ofte skal foretages ved ældre huse. Listen er ikke udtømmende, men kan være værd at have med i overvejelserne, når I kigger på gamle huse – derudover kan disse tjene som forhandlingsgrundlag ved en eventuel prisreduktion, såfremt de ikke allerede er udbedret i boligen før salg.

Loftisolering

Ældre huse er ofte dårligt isolerede. Dette bevirker, at de er mærket med et lavt energimærke. I salgsopslaget skal der være påført hvilken energimærke huset har, samt hvilke besparelser forskellige renoveringer vil kunne give. Som køber bør I være interesseret i en vurdering af, hvor meget det vil koste at få lavet de enkelte ting. Her kan der være tale husmursisolering, loftisolering eller hulmursisolering. Det er nødvendigt at rådføre sig med professionelle håndværkere for at få et kvalificeret bud på, hvilke isoleringer, der er nødvendige for at forbedre energimærket. En isolering af huset vil være en energibesparende renovering. Der er derfor mulighed for at få et væsentlig tilskud til renoveringen. Dette bør indregnes i de reelle omkostninger. Tag kontakt i en fagmand på området, som eksempelvis Hotpaper.dk – her kan de være behjælpelig med et prisoverslag og ansøgning om tilskud.

Fugtige kældre

Dårlig isolering af ældre boliger kan også betyde fugtige kældre. Er der fugt i kælderen, er den ubrugelig til beboelse eller opbevaring, da tøj og ting vil kunne blive muggent og komme til at lugte gammelt.

Så hvis der er fulgt i kælderen skyldes det, at der trænger fugt op fra jorden, og /eller gennem husets fundament. Du bør derfor tjekke, om der eventuelt er revner og fugtskader i husets sokkel. Se efter mørke aftegninger og revner, hvor vandet kan trænge ind. Du bør også mærke efter på sokklen, om den er fugtig. I såfald kan en løsning være at lægge et omfangsdræn, der opsamler overskydende vand, så det ikke siver ind i fundamentet. Der er andre og billigere løsninger, som du/I kan afprøve først, men uanset hvad, bør I kontakte en fagmand, som kan lave en vurdering af kælderens stand.  I kan læse mere om omfangsdræn her.

Udskiftning af vinduer

Når man køber et ældre hus, er det ofte fordi huset har charme og patina, hvilket gør det helt specielt. Måske det kan ses i byggestilen, som kendetegner en bestemt tidsalder. Dette udseende skal bevares bedst muligt, når I laver renoveringer på huset. På den måde bevarer huset sin værdi over tid. For at forbedre husets energimærke/klasse skal der ofte investeres i nye vinduer. Men nye vinduer skal så vidt muligt holdes i samme stil, som de oprindelige, så huset bevarer sit arkitektoniske og stilmæssige udtryk – det sætter krav til, at man får speciallavet vinduerne. Dette kan I få et tilbud på hos en tømre eller snedker. Det er dog ikke en billig renovering, så medtag udgifterne i jeres overvejelser om, hvorvidt det er et nyt eller gammelt hus, I skal købe.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *