Hvilken boligtype passer bedst til dig?

Det kan være svært når man skal ud og investere, i en ny bolig. For hvilken boligtype passer egentlig bedst til en? Og hvilke fordele og ulemper er der, ved de forskellige boligtyper. Det er en god ide, at man sætter sig ind i de forskellige boligtyper og vurdere ens egne behov. Sådan at man får købt den rigtig bolig, fra start.

 

Lejebolig

Hvis ikke du føler at du er helt klar til, at gå ud og investere i en bolig. Så kan en lejebolig være en rigtig god ide. Du betaler her et depositum eller indskud, og derefter en fast husleje + forbrug. Det betyder altså at du ikke står for nogen former for, vedligeholdelse af boligen medmindre andet er aftalt. Hvis til gengæld du misligholder boligen, eller slider på den bliver dette beløb trukket for dit depositum når du fraflytter boligen. En af fordelene ved at bo i en lejebolig, er at du ikke skal binde dig økonomisk til ejendommen. Dette betyder også at du kan fraflytte lejligheden, uden at skulle bekymre dig om salg. Du skal dog overholde den varslingsperiode, som du har underskrevet i din kontrakt. Lejebolig er dog den dyreste boligform i længden, da du ikke har mulighed for at lave en opsparing i boligen.

Ejerbolig

Som boligejer får du et skøde, og du er dermed den juridiske ejer af boligen. Dette betyder at du så har fuld bestemmelsesret, over boligen. Hvis det er en ejerlejlighed, har du fuld bestemmelsesret, over selve lejligheden. Også er selve boligen og grunden fælleseje. Når man bliver ejer af en lejlighed, indgår man i et driftsfælleskab. Derved kan der løbende komme udgifter, til vedligeholdelse af ejendommen. Med en ejerbolig betaler du dit eget forbrug, dit eget boliglån, også betaler man nogle ejeromkostninger til ejerforeningen. Du betaler også til hvis boligen enten har en opsparing, eller et fælleslån som typisk bruges til istandsættelse af ejendommen. De fleste skal optage et lån, når de skal købe en bolig. Her kan du låne op til 80% af lånebeløbet som et realkreditlån. Her vil du oftest opnå den laveste lånerente, og kan vælge imellem flere slags lån som passer til dig. Prisen på din bolig, bliver bestemt af markedsprisen. Og du må i princippet sælge din bolig, så højt du kan. Man kan se sin ejerbolig som en opsparing, da man modsat en lejebolig betaler penge af til sig selv hver måned. Hvis du ønsker at fraflytte boligen, er det dog dit eget ansvar at sælge. Og du er økonomisk bundet til boligen, og kan derfor ikke bare fraflytte den når du vil. Man kan hvis man skal købe en ny bolig, også vælge at investere i nybyggeri. Dette kan du læse meget mere om, på hjemmesiden Protice invest som har specialiseret sig i dette.

Andelsbolig

En andelsbolig er ikke noget man ejer, men en bolig som du igennem et andelsbevis får brugsret over. Altså du får brugsret over en bolig, som er en del af andelsforeningen. Når køber dig altså ind i andelsforeningen, og dette betyder at du bliver en del af et økonomiskfælleskab. Og det er derfor vigtigt, at man altid tjekker størrelsen på boligens gæld inden man køber en andelsbolig. For hvis f.eks. andelsforeningen ikke er begyndt at betale af på et lån endnu, vil din boligydelse stige så snart de skal begynde på dette. Dvs. med en andelsbolig betaler man både af på det lån man har optaget i banken, og på boligydelsen som er den gæld andelsforeningen har. Lånerenten er som regel lidt højere, når man skal købe andelsbolig. Og man står selv for at sælge boligen, når man ønsker at fraflytte denne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *