Guide: Boost dit rådighedsbeløb før samtalen med banken

Hvis du ønsker at låne penge i banken, vil du banksælger især kigge på 3 ting:

  • Din løn
  • Din gældsfaktor – din lån i forhold til, hvor mange penge, du allerede låner nu
  • Og dit rådighedsbeløb – hvor mange penge, du har til rådighed af din løn efter skat, når faste udgifter er betalt.

Med faste udgifter menes der blandt andet husleje, faste abonnementer og afbetalinger på lån.

Reglen er simpel: Jo højere et rådighedsbeløb du har, jo flere penge har du også mulighed for at låne til samtalen i banken.

Derfor har du interesse i at booste dette tal: Rådighedsløbet. Et lavt rådighedsbeløb fortæller banken, at der er risiko for, du ikke betaler dine afdrag til tiden. Du får derfor a) ikke lov til at låne mange penge og du kommer b) til at betale en høj rente. På denne måde modsvarer du bankens risiko ved at give dig et lån.

Grundlæggende handler det om to ting – enten at tjene flere penge eller bruge færre.

Tjen flere penge

Din ene mulighed for at øge dit rådighedsbeløb er slet og ret at tjene flere penge.

Dette kan du opnå på flere måder:

  • Bede om lønforhøjelse på arbejde
  • Arbejde freelance ved siden af dit faste arbejde – sandsynligvis den mest ligetil løsning, da du fx kan arbejde som tekstforfatter eller køre Uber, hvis du bør i København
  • Bruge deleøkonomien til at leje din bil ud med GoMore eller lejlighed ud med AirBnB, for på den måde at få nogle flere penge ind i systemet

Ved at tjene flere penge, har du flere penge til overs, når de faste omkostninger i dit liv er trukket fra. Regnestykker er simpelt.

Brug færre penge

Du kan også bruge færre penge. Resultatet er det samme – en stabiliseret økonomi, der giver dig mulighed for at opnå et højere beløb.

Igen har vi et par konkrete råd til, hvordan du kan opnå dette:

  • Har du dyre kviklån liggende? Omlæg alle dine lån til ét banklån, med én fast rente og faste afdrag. Færre gebyrer og spredte lån giver dig generelt en lavere udbetaling hver måned.
  • Brug et program som danske Spiir eller amerikanske Mint til at finde ud af, hvor du bruger dine penge. Når du ved hvad pengene går til, har du også mulighed for rationelt at træffe et valg (du vil fx kun bruge 1.000 kroner i stedet for 2.000 kroner om måneden på tøj – det valg er til at træffe, hvis du først ved, hvor du lige nu bruger dine penge)
  • Bo sammen med andre mennesker. Bor du lige nu alene, så kan du spare mange penge ved at flytte ind med en sambo eller en kæreste. I skal bruge samme bredbånd og TV-pakke, men I er nu to til at betale den i stedet for én.

Har du flere gode tips til, hvordan læserne på Livogbolig har mulighed for at booste deres rådighedsbeløb?

Skriv dem i en kommentar herunder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *