Derfor er renten så høj på pantebreve

Når vi taler om finansiering af fast ejendom, er der grundlæggende 3 kilder udover din egenbetaling: Realkreditlån, banklån og et pantebrevslån.

Sidstnævnte er markant dyrere end de to første.

Men hvorfor er det lige?

Det danske pantebrevsmarked toppede i midten af 00’erne før den finansielle krise satte ind.

Som beskrevet i bogen ”Andre folks penge” af Niels Sandøe og Thomas Svaneborg, så brugte kreative spekulanter pantebrevenes konstruktion og velvillige banker til at sende den danske økonomi og adskillige bankinstitutter ned i afgrunden.

Siden da har pantebrevene lånet et stille liv, men anvendes stadig undertiden til finansiering af køb af fast ejendom.

Yderste procenter

Når du køber fast ejendom, har du som oftest mulighed for at få et realkreditlån. Undtagelsen er ved meget billige boliger under en halv million kroner samt i tilfælde af, at boligen ligger et sted, hvor den kan være meget svær at sælge igen som Lolland-Falster og Vestjylland.

Med realkreditlånet finansierer du de inderste 80 % af boligkøbet. Det vil sige de første 80 %. Hvis boligen efterfølgende sælges for 90 % af købssummen på en tvangsauktion, så får realkreditinstituttet fuld dækning, da de har de inderste 80 %. Til gengæld er det ærgerligt for den person, der har finansieret de yderste 10 % med et pantebrevslån.

Og netop at finansiere de yderste 5-20 % er det, pantebrevslån er til for.

Fordi at de yderste procenter kommer med en markant større risiko, da du som långiver ikke får dit tilgodehavende hjem i tilfælde af et salg, koster de også flere penge i renter.

I praksis er renter på den kedelige side af 10 % ikke ualmindelige ved pantebrevslånsfinansiering.

Normalt tinglyses der en anmærkning på skødet med pantebrevet, så långiver ikke ”bliver glemt”. Du kan få hjælp til denne tinglysning, hvor du normalt får klaret skødeskrivning, eksempelvis hos Skoedeskrivning.info.

Sælgerpantebrev også en mulighed

Udover pantebrevsfinansiering, hvor du låner pengene af et faktisk pantebrevsselskab, har du også mulighed for at få sælger til at udstede et sælgerpantebrev – hvis sælger da går med til dette.

Med et sælgerpantebrev låner du formelt set pengene til købet af boligen af sælger. Det er således sælger udover den primære bankforbindelse, du betaler renter og afdrag til.

Ikke alle sælgere accepterer dette. Men hvis sælger er tilpas presset og ikke har andre muligheder for at sælge boligen, kan det sælgerpantebrev være en reel mulighed for at nå dette mål.

Renten er høj på pantebreve fordi, at risikoen – især i nedgangstider (lavkonjunktur) er tilsvarende høj. Undgå hvis du kan og optag i stedet for et banklån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *